
Boşanma ve Çocuk İlişkisi
Boşanma ve çocuk adlı bu yazımda; boşanmayı çocuğa ne zaman söyleyeceğimizi anlatacağım. Sonra kimlerin anlatması gerektiğine değineceğim. Ardından boşanma ve çocuk konusunda çocuğunuza neleri anlatmanız gerektiğini özetleyeceğim. Bunları yaparken nasıl bir dil kullanmanız gerektiği konusunda sizlere yardımcı olacağım.
Çocuklara Boşanma Ne Zaman Anlatılmalı?
Boşanmayı Kim Anlatacak?
Boşanma çocuğa anlatılırken her iki ebeveynin de orada bulunması gereklidir. Sonuçta boşanma kararı tek başına alınmadı ve bunu anlatmak her iki ebeveynin de sorumluluğudur.
Çocuğu uyurken evde bırakıp gitmek veya akşam geleceğim deyip gelmemek vs. gibi davranışlar da bu süreçte uygun değildir. Çocuklar bunu anlar ve sizlere olan güvenleri yıkılır.
Çocuğunuza Boşanma Nedenlerini Anlatın
Çocuklarımız bazen bize neden boşandığımızı sorabilirler. Bazı çocuklarsa bunu hiç sormaz ve yok sayar. Siz yine de çocuğunuza bunu anlayabileceği şekilde anlatın. Dediğim gibi buraya dikkat edin!!! Neye dikkat edelim dediğinizi duyar gibiyim. Yaşına uygun biçimde ve anlayabileceği bilgiler vermeye dikkat edin. Boşanma ve çocuk ilişkisinde neden sonuç çıkarımını da gözetin.
Örneğin: “Bazen insanlar anlaşamayabilirler, biz de annen ve baban olarak artık iyi anlaşamıyoruz ve bunun hepimiz için iyi olacağına karar verdik.”
Bunu anlatırken kesinlikle karşı tarafı suçlayıcı ya da abartılı ifadeler kullanmayın.
Örneğin; “Annen ve baban artık birbirini sevmiyor.”
“Zaten baban anneni aldatıyor.”
“Zaten başka bir kadınla, babanın başka bir çocuğu olacak.” gibi ifadeler uygun değil.
Boşanmanın Çocuğun Hatası Olmadığı Açık ve Net Bir Biçimde İfade Edilmelidir.
Hayatınızda Meydana Gelecek Değişiklikleri Çocuğa Anlatın
Örneğin; “Evimiz değişecek ama aynı okula gideceksin, aynı arkadaşların olacak” v.s. Çocuğunuza bu değişikleri anlatırsanız çocuğunuzda bu durumun tahmin edilebilir ve kontrol altına alınabilir olduğu yönünde bir algısı olacaktır. Eğer anlatılmazsa sürekli olarak belirsizlik, çaresizlik, korku hisleri yaşayacak ve bunlar sonucunda duygusal ve davranışsal sorunlar oluşacaktır.
Boşanma Konusunda Geri Bildirim Alın
“Bizi anladın mı? Neler anladın? Hadi şimdi anladıklarını anlat.” gibi ifadeler kullanarak konuşulanları tam olarak anlayıp anlamadığını bilmek gereklidir. Çünkü biz çok iyi niyetli ve nazik bir şekilde ifadeler kullansak bile onlar anlatılanları yanlış yorumlayıp farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Bu konuya dikkat etmek gereklidir.
Çocuğunuza Bu Durumun Sır Olmadığını İstediği Kişi ile Bunu Paylaşabileceğini Söyleyin.
Çocuğunuzun Duygularını Kabullenin ve Anlayın
Bazı çocuklar siz bu durumu anlatırken sadece dinler, bazıları sadece tamam der ve ne düşündüğünü ya da ne hissettiklerini anlatmazlar. Sizler ne olursa olsun bu düşünce ve duygularını ifade etmesine yardımcı olmalısınız. Ya da çocuğunuz o sırada ağlayabilir, öfkelenebilirler. Kendinizi düşünün bu süreçte kim bilir kaç kez öfke, korku, mutsuzluk gibi hislere kapıldınız. Çocuğunuzun da bu duyguları yaşaması ve ifade etmesi gayet anlaşılır bir durumdur. Ağladığında, öfkelendiğinde, korktuğunda “Seni anlıyorum üzgünsün, öfkeli olduğunu anlıyorum, korkmuş olmanı anlayabiliyorum” ifadeleriyle önce onun duygularını anlamış olduğunuzu onlara göstermelisiniz. Sonrasında ise “Bu durum senin için çok ani gelişti, konuşmak istediğinde biz hep seni dinleyeceğiz, burada olacağız.” gibi ifadeler kullanarak ona bu konuda yardımcı olacağınızı göstermelisiniz. Son olarak da “Bu durum belki zor olacak ama birlikte bunun üstesinden geleceğiz.” gibi duruma umut yükleyecek ifadeler kullanmanız uygun olacaktır.
Duruma Umut Yüklemeyi Unutmayın!
“Evet farklı bir durum yaşıyoruz, belki bu süreçte hepimiz zor anlar yaşayacağız ama hep birlikte bu zor süreci aşacağız.”
Boşanma ve çocuğunuzun ruhsal durumu konusunda destek almak için bize ulaşın.